zondag 9 december 2012

Kip met rozemarijn-aardappeltjes uit de oven

  Dit Provençaalse gerecht gaat in een braadslee onder de gril.

 

Ingrediënten (2 personen)

1 goede Kip (ietsjes duurder maar veel smakelijker)

600 gram krieltjes

Verse rozemarijn en tijm

knoflook

olijfolie

zeezout en zwarte peper


Bereidingswijze

1. Knoflook pellen en fijn snijden, de rozemarijn en tijm rissen en ook fijn snijden.

2. Was de krieltjes als ze een dunne schone schil hebben hoef je ze niet te schillen maar mag wel of schrappen kan ook. snijd ze door de helft en doe ze met zout en olijf olie in een braadslee en zet ze onder de gril (220 graden).

3. Snij de kip in tweeën en daarna de poten en vleugels eraf en snij de twee filets los maar laat het vel eraan zitten. Het karkas wat je nu overhoud kun je mooi invriezen om later als je er meer hebt een heerlijke bouillon van te maken.

4. De poten, vleugels en filets inwrijven met Provençaalse kruiden, zout en een beetje olijfolie.

5. Haal de braadslee nu uit de oven en keer de aardappeltjes om en doe de rozemarijn, tijm, knoflook en eventueel wat peper bij de aardappeltjes. Leg de kip boven op het roostertje van de braadslee. Heb je niet zo'n braadslee met rooster dan kun je de krieltjes ook bakken in de hapjespan. Dit gaat sneller dus doe je wat later als de kip bijna klaar is.

6. Als de kip bruin begint te kleuren draai je hem om en roer je de aardappeltjes nog even door elkaar.
De kip zou in 45 a 60 minuten gaar moeten zijn. Een Franse uitloopkip doet er wat langer over.

7. Haal alles uit de oven en doe het op een royaal bord.

8. Heerlijk met een groene salade en/of een frisse bieten salade.
Deze laatste maak ik door een bietje in blokjes te snijden te mengen met stukjes augurk, een klein beetje mayonaise en zout en peper.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten