zaterdag 9 november 2013

Soto Ajam

Een lekkere maaltijdsoep

  

Ingrediƫnten (4 personen)


Boemboe

  • 5 kemirinoten
  • 2 el ketoembar
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 cm gember
  • 4 cm laos
  • 2 el koenjit
  • zonnebloemolie

Soto ajam

  • 4 daun salam
  • 2 serehstengels
  • 1 el koenjit
  • 2 flinke aardappels
  • 200 g rijst
  • 50 g glasnoedels
  • 0.25 witte kool
  • 4 eieren
  • 2 lente-uien

Garneren

  • 4 el gebakken uitjes
  • 4 el gebakken knoflook
  • 0.5 bos bladselderij
  • sambal
  • kroepoek



Bereidingswijze

Kippenbouillon
Snijd de poten van de kip. Leg de kip en de poten in een pan en schenk er water op tot de kip onder staat. Laat de kip op laag vuur een uur tot anderhalf uur trekken tot de kip gaar is. Boemboe
Vijzel de kemirinoten en ketoembar fijn. Pel en snijd de uien grof. Pel de knoflook. Schil de gember en snijd in fijne stukjes. Snijd de laos in kleine stukjes. Maal de uien, knoflook, gember en laos met een staafmixer of keukenmachine tot een fijne pasta. Voeg de kemirinoten en ketoembar toe en maal fijn.

Soto Ajam
Verwarm een scheut olie in een pan en fruit de boemboe. Kneus de daun salam en sereh en fruit samen met de koenjit mee. Schep een klein beetje kippenbouillon bij de boemboe en roer los. Voeg toe aan de kippenbouillon. Controleer of de kip gaar is en laat eventueel verder koken. Hoe langer je de kip laat garen hoe smaakvoller de soep wordt. Haal de gare kip uit de bouillon en laat iets afkoelen. Verwijder s het vel en pluk het vlees zo fijn mogelijk van het karkas. Breng de soto ajam op smaak met zout.

Schil en snijd de aardappels in plakjes van circa 1 centimeter dik. Kook de aardappels gaar, giet af en laat uitwasemen. Kook de rijst en de noedels gaar volgens de bereidingswijze van de verpakking. Kook de eieren in circa 10 minuten gaar, laat schrikken, pel en halveer. Snijd de lente-ui in dunne ringen. Snijd de witte kool in flinterdunne reepjes.

Serveer
Verdeel de aardappels, rijst, noedels, eieren, lente-ui, kool en kip over borden. Schenk de soep erover en garneer met de gebakken uitjes en gebakken knoflook. Serveer de bladselderij, kroepoek en sambal apart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten