zondag 6 juli 2014

Gazpacho (koude tomatensoep)

Tomaten "Pommes d'amour" in het Frans. De Italianen vinden ze goud waard en noemen ze "Pomodoro". Hongaren gaan nog een stapje verder en noemen ze "Paradicsom" paradijs.

De tomaat is een gezonde vrucht en bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De tomaat bevat een kleurstof, namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Stikstofdioxiden zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen.

Het vorige recept de "Chorba" pittige tomatensoep is dus beregezond. Maar heb je niet zoveel zin om te koken en je wilt toch iets om aan je vitamine te komen maak dan Gazpacho.
Gazpacho is een Spaanse koude tomatensoep heerlijk als het warm en zonnig weer is.

Ingrediënten  voor 4 personen


  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 6 tomaten (Pomodoro)
  • Tabasco
  • 1 Limoen of citroen
  • Olijfolie
  • zout en (versgemalen) peper

Bereidingswijze

Het recept is eigenlijk vrij eenvoudig, Schil de komkommer en snijdt hem in stukken. Haal de zaden uit de paprika en snij in stukken. Ook de ui en knoflook in stukken snijden. De kroontjes uit de tomaat snijden en daarna in grove stukken.
Aangezien alles in de keukenmachine of blender gaat kan het allemaal wat grof gesneden worden.
Stop alle ingrediënten in de blenden en maal alles fijn.
Het gaat eenvoudiger als je alles beetje voor beetje fijn maakt in de blender of keukenmachine. Voeg dan naar smaak zout, peper, tabasco, citroensap en olijfolie toe.
Laat de soep in de koelkast op temperatuurkomen.
Je kunt met recept gerust variëren in hoeveelheden en verhoudingen. Origineel hoort er bijvoorbeeld ook een spaanse peper in maar met tabasco is de pittigheid beter te regelen.
Let wel dat als je de gazpacho niet meteen serveert hij nog wel wat heter wordt. Ook wordt er in sommige recepten brood doorheen gedaan maar zonder toevoeging van water is dat niet echt nodig. Ook experimenteren met basilicum en paprikapoeder geeft een verrassend resultaat.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten