zondag 6 juli 2014

Tomatensoep

Dat Tomaten gezond zijn weten we.
Tomaten zijn afkomstig uit Meso-Amerika, waar de voorvaderen van de Inca's en de Maya's kleine varianten kweekten. Toen de Spanjaarden Mexico veroverden was de plant daar al ingeburgerd. De Spaanse conquistadores stuurden planten met kleine gele vruchten, die in het Nahuatl, de taal van de Azteken xitomatl, werden genoemd, naar Spanje (het woord is verwant aan een ander Azteeks woord, namelijk xipotatl, de aardappel - vergelijk het Engelse potato en tomato). De als giftig beschouwde planten werden als sierplant geteeld. Rond 1750 kwam men er in Italiƫ en de Provence achter dat de gele vruchtjes, "pomo d'oro" of gouden appel in het Italiaans, eetbaar waren. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur en vanaf 1850 is het een veelgebruikte groente in de Europese keuken.

IngrediĆ«nten  voor 4 personen
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 7 tomaten (Pomodoro) in blokjes en kroontjes verwijderd
  • 1 liter kippen- of groenten bouillon
  • blikje tomatenpuree
  • paar takjes tijm
  • Peterselie of basilicum (voor de garnering)
  • Olijfolie
  • zout en (versgemalen) peper

Bereidingswijze

Schil de winterpeen en snijdt hem in stukken.
Verhit olijfolie in een pan en stoof de wortel rustig totdat hij zacht wordt. Fruit dan de ui en knoflook glazig samen de wortel.
Voeg de tijm en tomatenpuree toe en bak die ook even mee.
Je kunt eventueel een schepje suiker in de pan doen om het zure van de tomatenpuree wat te verzachten.
Doe nu de in blokjes geneden tomaat in de pan en voeg de bouillon toe laat nu een half uurtje zachtjes koken.
Met een staafmixer of in de keukenmachine maal je alles goed fijn. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schep de soep in een kom en garneer met peterselie of basilicum en schep er eventueel een lepel cremefraiche in.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten